Kimchi maken – gefermenteerde Chinese kool –

Kimchi is een Koreaans recept en is eigenlijk niets anders dan gefermenteerde Chinese kool en groenten.  Gister was een mooie dag om weer eens kimchi te maken en zo geschiede….

Fermenteren is eigenlijk net als koken; de eerste keer volg je de aanwijzingen van het recept nauwgezet. Vervolgens ontdek je de smaak en ga je experimenteren met het toevoegen of weglaten van ingrediënten, ga je de hoeveelheden aanpassen, een andere snijwijze toepassen en spelen met bereidingstijden.  Onderstaand kimchi recept is gebaseerd op mijn keukenvoorraad maar voel je vrij om de receptuur en ingrediënten aan te passen! Helemaal onder aan de pagina heb ik nog links toegevoegd van andere websites met kimchi recepten. Veel plezier!

Kimchi koolKimchi sausKimchi eindproduct

Ingrediënten

  • Chinese kool
  • 8 -10 knoflookteentjes
  • 1 winterpeen
  • 8-12 bosui
  • bos radijsje
  • ui
  • 5 gram gember
  • veel zout
  • veel chilipoeder / chilivlokken /
  • 7 eetlepels vissaus
  • 1 lepel basterdsuiker
  • oestersaus
  • rijstazijn (optioneel)
  • sesamzaadjes (optioneel)
  • rettich (optioneel)

Bereidingswijze

Snijd de Chinese kool in de lengte door de helft. Vervolgens snijd je beide helften ook weer in de lengte door. Verwijder het hart en snijd de kool in repen.  De kool leg je in een grote bak of schaal. Vervolgens maak je het pekelbad, het pekelbad bestaat uit 1 kopje zout met 7 kopjes water. De verhouding is 1 op 7. Zorg dat de kool net niet onder water staat. Dit laat je twee uren weken. Roer het elk half uur voorzichtig door.

Ondertussen maal je de knoflook fijn, snijd je de winterpeen in lange dunne reepjes (julienne), snijd je de radijs in dunne plakjes eventueel ook in reepjes (julienne), hak je de bosuitjes, maal je de gember fijn en meng je dit allemaal door elkaar. Voeg de vissaus, de basterdsuiker, de rijstazijn,de chilipeper( ik heb de helft van de hoeveelheid zout die ik heb gebruikt toegevoegd, houd je van pittig voeg dan meer toe, wil je liever milde kimchi voeg dan minder toe). Proef wel een beetje en begin met weinig chilipeper want je kan altijd meer bijvoegen maar chilipeper eruit halen is lastiger. Voeg een beetje water toe om er een papje van te maken en laat het vervolgens marineren.

Als de kool twee uur geweekt heeft spoel je de kool heel goed af. Daarna kan je de kool met het gemaakte mengsel mengen en in de weckpot doen. Nu een paar dagen op kamertemperatuur laten fermenteren en voila! Heerlijk met witte basmati rijst en lebnah, als je het erg pittig hebt gemaakt.

Check dagelijks even hoe het fermentatieproces gaat en proef of je het al goed vindt. Als je tevreden bent zet je de weckpot in de koelkast, het fermentatieproces stopt en je kan het zo nog een paar weken bewaren.

https://koreaanskoken.wordpress.com/2012/05/11/kimchi/