Wortels fermenteren – een makkelijk recept

Bijna alle groenten kan je fermenteren. Wortels zijn al lang houdbaar maar toch erg geschikt om de fermenteren en makkelijk! Hieronder vind je het basis recept om wortelen te fermenteren.

Wat heb je nodig?

verse wortelen om te fermenteren

  • wortelen
  • zout
  • knoflook
  • kruiden (bijvoorbeeld tijm, laurier of peterselie)
  • ook lekker gember, rode ui en peper voor een Oosterse twist of citroengras voor een frisse smaak
  • zuurkoolsteen of een plastic zakje om te vullen met water

verse wortelen om te fermenteren

Wortelen snijden & schoonmaken

Maak de wortelen goed schoon! Vervolgens kan je kiezen hoe je ze snijdt wil je julienne (in dunne reepjes), schijfjes, blokjes of hele wortels? Het kan allemaal! Let alleen wel op hoe fijner je wortelen snijdt hoe meer oppervlakte er is voor de smaken om in te werken en hoe sterker de smaak wordt. Laat je de wortelen heel dan heb je meer fermenteer tijd nodig om hetzelfde smaakeffect te behalen. Bij het snijden van de wortelen is het ook goed om na te denken hoe je de wortelen wil serveren. Ga je voor een traditioneel gerecht met een visje en aardappelpuree dan presenteren hele of halve wortelen heel mooi.

Pekelwater maken

Meng een kop zout met 7 kopjes water en maak je pekelbad, zorg dat het zout helemaal goed is opgelost. Als je dit water proeft moet het zo zout als de zee zijn.

In de weckpot met de kruiden

Doe de schoongemaakte en gesneden wortelen met de kruiden in een weckpot en schenk hier het zoute water over. Zorg dat de wortelen net onder water komen te staan. Leg de zuurkoolsteen erboven op om te zorgen dat de wortelen onder water blijven.

Voor de kruiden geldt; fermenteren is net koken dus probeer zoveel mogelijk verschillende smaken uit en voeg de kruiden toe die jouw lekker lijken. Experimenteer en ontdek je eigen favoriete recept!

Fermenteren en wachten

Sluit de pot af met een kaasdoek en een elastiekje en laat de wortelen fermenteren! Na een kleine twee weken zijn ze klaar. Zet ze in de koelkast om het fermenteren te laten stoppen en smullen maar!

Heb je geen zuurkoolsteen dan kan je ook een plastic boterhamzakje vullen met water/ bonen of iets anders zwaars en dat gebruiken. Pas wel op dat het zakje niet breekt. Wil je liever zuurkoolstenen gebruiken dan kan je die bestellen via info@defermenteerwinkel.nl of kijk in de webshop.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *